Gazete Yönetiminde Gazetecinin Yeri

Gazete Yönetiminde

Gazetecinin Yeri

Gazetecilikte haber başlığı haberin içinde yer alır. Olayın belli nedenleri aktarılırken bunlardan biri başlık olur. Bu kural gazetecilik varolduğu günden bu yana geçerlidir. Ancak son yıllarda bazı gazeteci arkadaşlar ilgi toplamak için masa başı haberciliğe yönelince önce başlık attılar, sonra haberi ona göre çarpıtmayı seçtiler. Bu anlayış 1970’li yılların sonunda başladı. Kapsül başlık deyimi böylece doğdu. Başlıkla halkın ilgisini yaratmak düşünüldü. Bir süre sonra bu görüş tepki aldı. Çünkü haberde abartma yanlıştı, sansasyon ancak olayın içinde olabilirdi.

Gazeteler farklı bir anlayışa yönelirken mesleğin kurallarını asla gözardı etmemelidir. Meslek dışından gelmiş yöneticiler bile bunu düşünmek zorundadır.

Haber yazmamış, olay peşinde koşmamış insanların gazeteci olarak karar mevkiinde bulunmaları onların yanlış yapmalarına yol açmaktadır. Bir doktorun ya da avukatın meslek kurallarını unutarak iş yapması mümkün olmadığı gibi diplomasız bir insanın doktor ya da avukat olması da düşünülemez, kaldı ki ; diploma bile çok kere yeterli olmamaktadır.

Medya dünyasında içerik yönünden başlayan yozlaşmaya karşı satış veya rating alanında başarı sağlayanlar genelde gazetecilikten gelmemiş kişilerdir. Bunlar belli promosyonları gerçekleştiren ve televizyonlarda rating getirecek programları bulan kişilerdir. Bunların bir bölümü yapılanları taklit etmekte ve hiçbir yenilik getirmeyi de düşünmemektedir.

Medya dünyasının çıkmazı buradadır. Mesleğe başlayan bir insanın hedefi bir gün karar mevkiinde yer almak değildir, düşünülen sadece fazla para kazanmaktır. Gazeteciler, televizyoncular artık takım oyunu oynamaktan da uzaklaşmışlardır. Herkes kendine çalışmaktadır.

Sıradan görünen bazı olaylar aslında bünyemizin ne kadar hastalıklı olduğunu göstermektedir. Ama nedense tekelleşme olgusuyla birlikte tek hedef kazan olmuş ve yayıncılık gerilere itilmiştir. Umut ederiz ki ; bu düşünce uzun ömürlü olmayacaktır.


04 Nisan 1995